Hoeveel eiwitten mag ik per dag? Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Hieronder ontdek je hoeveel eiwitten jij per dag kan eten zodat je overtollig lichaamsvet verbrandt.
Wat zijn eiwitten?
Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam. Ze zijn nodig voor de groei, het opbouwen en onderhouden van het lichaam. Ze vervullen ook een essentiële functie voor het vetverbrandingsproces van het lichaam. Het lichaam bestaat voor ongeveer 20% uit eiwitten, waarbij de droge spiermassa zelfs voor 75% uit eiwit bestaat.
Het lichaam breekt continu eiwitten af en vormt deze vervolgens weer om tot nieuwe eiwitten. Dit omvorm proces zorgt voor eiwitverlies, waarbij het eiwitverlies hoger wordt naarmate de cellen van het lichaam meer beschadigd zijn. Zo’n beschadigingen kunnen ontstaan door het ziektes of verwondingen, maar ook door intensief sporten. Het innemen van extra eiwitten kan dan nodig zijn.
Waaruit bestaan eiwitten?
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze aminozuren zijn vervolgens weer opgebouwd uit de moleculen koolstof, zuurstof, stikstof, waterstof en soms ook zwavelmoleculen. Verder is er nog een restgroep aan moleculen die het karakter bepalen van het aminozuur. Er zijn ruim twintig aminozuren bekend en deze kunnen worden onderverdeeld in:
- Essentiële aminozuren. Deze kunnen door het lichaam niet aangemaakt worden en moeten door middel van voeding in het lichaam terecht komen. Een voorbeeld van deze aminozuren zijn fenylalaline, lysine en valine.
- Niet-essentiële aminozuren. Deze kunnen door het lichaam aangemaakt worden vanuit andere stoffen. Een voorbeeld van deze aminozuren zijn alanine, cysteïne en glutamine.
De juiste verhouding
Belangrijk is dus de juiste verhouding van essentiële aminozuren via de voeding binnen te krijgen, omdat het lichaam deze niet aan kan maken. Hierbij moet gekeken worden naar de kwaliteit van het eiwit.
De kwaliteit van het eiwit wordt bepaald door het essentiële aminozuur dat het minst aanwezig is in vergelijking met een referentie-eiwit. Voor dit referentie-eiwit wordt vaak eiwit van moedermelk of kippenei gekozen, omdat de structuur het meest overeenkomt met die van het menselijk lichaam.
De kwaliteit die in deze vergelijking naar voor komt, geeft de biologische waarde van het eiwit weer. Hoe hoger de biologische waarde, des te beter het eiwit bruikbaar is voor het lichaam.
Voorbeelden van producten met een hoge biologische waarde zijn kippenei (met name de dooier), melk, varkensvlees, rundvlees, witte rijst, sojabonen, aardappelen en verschillende andere granen en peulvruchten.
Hierbij hebben dierlijke producten een hogere biologische waarde dan plantaardige producten, omdat de structuur van de eiwitten meer lijkt op onze eigen eiwitstructuur.
Hoeveel eiwitten moet je binnenkrijgen
Een volwassen persoon mag gemiddelde per dag tussen de 10-15% eiwitten in calorieën binnenkrijgen. De ondergrens is hierbij 10%.
Bij lagere hoeveelheden krijgt het lichaam te weinig eiwitten binnen die nodig zijn om het lichaam te onderhouden en opnieuw op te bouwen. Wanneer je lichaam te weinig eiwitten binnenkrijgt verbrandt het dus ook geen vet, dat het normaal zou gebruiken om je lichaam en spieren te onderhouden.
Het maximum dat aan eiwitten ingenomen mag worden is 25%, al kan dit getal nog flink oplopen in het geval van ziekte of verwondingen, zoals brandwonden. Ook kinderen, jongeren, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven hebben een hogere inname van eiwitten nodig om de groei te stimuleren.
Wanneer je lichaam voldoende eiwitten binnenkrijgt zal het dus ook maximaal (buik)vet verbranden.
Hierbij even een voorbeeld van een volwassen man: Hij mag gemiddeld 2500 kcal per dag binnenkrijgen. Tussen de 10-15% hiervan mag uit eiwit bestaan. Omgerekend is dit tussen de 250-375 kcal aan eiwitten per dag. Dit komt neer op 62,5-93,75 gram eiwitten per dag.
Eiwit tekort, wanneer precies?
Je creëert een gemiddeld een eiwit tekort als je minder dan 0.6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Dus een persoon van 100 kg zou aan 60 gram eiwit per dag te weinig hebben.
Wat zijn de richtlijnen?
1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht is prima voor een normaal persoon
Een intensieve sporter dient meer eiwit tot zich te nemen: 1.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.
Jouw exacte eiwitbehoefte bepalen
Met de formule hierboven is het heel lastig te bepalen hoeveel eiwitten jij exact nodig hebt.
Dat komt omdat geslacht, leeftijd en de mate waarin je beweegt niet de enige factoren zijn die je dagelijkse eiwitbehoefte bepalen, er zijn er nog veel meer. Plus je zou constant aan het rekenen zijn op voorwaarde dat je al zou weten hoeveel eiwitten waar inzitten.
Gelukkig is er iets veel eenvoudiger om te weten dat je het juiste aantal eiwitten binnenkrijgt terwijl je gewoon kan genieten van je gerechten zonder een wandelende rekenmachine te hoeven zijn…
Jouw lichaam als barometer!
Het is werkelijk heel simpel!
Je hongergevoel en punt van verzadiging zijn de perfecte barometer.  Lees verder hieronder hoe dit in z’n werk gaat.
Als je normaal eet en aandachtig je hongergevoel volgt, vertelt je lichaam je gewoon hoeveel energie het op een bepaald moment nodig heeft. Van nature wil je lichaam immers alleen voedsel wanneer het hiervoor behoefte heeft. En het geeft je ook een teken wanneer het voldoende heeft.
Je lichaam kan je deze signalen geven dankzij enkele hormonen in ons lichaam. Het Mentale Dieet Plan toont je, aan de hand van een eenvoudig principe, hoe je deze hormonen (leptine en ghreline) op een simpele manier een beetje voor de gek kan houden… waardoor je dus sneller kan afslanken zonder met een hongergevoel te zitten.
In het kort komt het neer op  één basis principe.
Het Basis Principe
” Wat is dan dit basis principe Katja?” krijg ik vaak te horen.
Je lichaam haalt zijn energie uit drie elementen; koolhydraten, vetten en eiwitten. Dankzij deze elementen krijgen je hormonen via het lichaam signalen van honger en verzadiging.
Vetten en eiwitten geven je lichaam duidelijke signalen van honger en verzadiging. Natuurlijke koolhydraten ook, en hier wringt het schoentje…
In onze huidige gemoderniseerde samenleving zijn we de meeste natuurlijke koolhydraten gaan vervangen door ‘kunstmatige’ slechte koolhydraten en deze geven verkeerde signalen door aan je lichaam.
Vandaar dat je dus bv. na het drinken van een Cola of frisdrank sneller een hongergevoel krijgt, herkenbaar? Â En dit terwijl je lichaam eigenlijk geen honger heeft. Het is misleid door de kunstmatige koolhydraten die je hormonen op hol doen slaan.
Het basisprincipe is dus eenvoudig om gevarieerd en koolhydraat-bewust te eten. Je mag op zich alles eten, alleen dien je de natuurlijke volgorde van je lichaam te volgen.
Ik kan hier onmogelijk ingaan op alle details maar enkel wanneer je koolhydraat-bewust en in de juiste volgorde eet, werkt de barometer van je lichaam correct. Het zijn de ‘slechte’ suikers die je lichaam een vals hongergevoel geven.
Moet ik dan koolhydraat-arm gaan eten?Â
Help… NEE!
Als je tientallen dieetgoeroes wilt geloven is dit het ‘wahala’ om af te slanken. En,… natuurlijk slank je af als je nooit nog koolhydraten eet…
Tot je er mee stopt!
Dan komen de kilo’s er dubbel en dik terug bij (jojo-effect is typisch gevolg van elk koolhydraat-arm dieet). Dat heb je waarschijnlijk al wel ervaren…
Plus, heb je gedurende al die tijd nauwelijks van je maaltijden genoten, en kom je uiteindelijk van een kale reis terug.
Hetgeen je wel dient te begrijpen is hoe jij je lichaam (en de hormonen) bewust een beetje voor de gek gaat houden door op een bepaalde manier te genieten van je verschillende maaltijden .
En dit is meteen ook de beste manier om het juiste aantal calorieën binnen te krijgen zodat je effectief afslankt of op gewicht blijft.
Je hoeft met Het Mentale Dieet Plan dan ook geen eiwitten of calorieën te tellen omdat je spontaan de juiste keuzes gaat maken, koolhydraat-bewust en gevarieerd eet en naar je lichaam luistert.
Vriendelijke groetjes,
Katja Callens
Deel desgewenst dit artikel