Gevoelige Darmen Komen Tot Rust Met Deze Onmisbare Tips

We kennen het in de volksmond als ‘spastische darm’, maar de officiële benaming is PDS, het prikkelbare darm syndroom en IBS (Irritable Bowel Syndrome). Het is een darmaandoening waardoor de functie van de darm verstoord raakt, het is daarom een functionele darmaandoening of ziekte.

Simpel gezegd: we spreken van het PDS wanneer iemand regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting heeft. De pijn zit vaak op wisselende plekken in de buik. Hoe kun je het beste omgaan met deze klachten?

Wat is het?

Bij PDS worden er geen fysieke of structurele afwijkingen in de darm gevonden, daarom wordt hier niet gesproken van een ziekte maar van een syndroom. Het prikkelbare darm syndroom veroorzaakt een verscheidenheid aan symptomen.

De aandoening komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen en verschijnt meestal voor het eerst bij tieners en jonge volwassenen. PDS komt veel voor: minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS (dat zijn meer dan één miljoen patiënten), en wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS-klachten zou kunnen hebben.

Soms kunnen mensen met andere darmaandoeningen (zoals een chronische darmontsteking) ook last hebben van PDS-symptomen.

Wat zijn de symptomen? 

Bij het prikkelbare darm syndroom kan je last hebben van een opgeblazen gevoel in je buik, last van krampen of winderigheid, niet naar de wc kunnen, teveel naar de wc gaan, (soms hevige) buikpijn en een afwijkende stoelgang.

Pijn kan in verschillende delen van je buik voorkomen. De pijn verlicht vaak wanneer je een naar de toilet bent geweest. Een opgeblazen gevoel van je buik kan ook van tijd tot tijd ontstaan.

Daarnaast is winderigheid een veel voorkomende klacht. Als je last hebt van PDS voel je als het ware de samentrekkingen van de dikke darm. Jij voelt die samentrekkingen veel meer dan de gemiddelde mens. Voor de diagnose zijn de zogeheten Rome III criteria opgesteld.

De klachten verschillen per persoon. Sommige mensen hebben weinig klachten en kunnen er goed mee leven. Anderen hebben soms zulke heftige klachten dat ze hun dagelijkse bezigheden tijdelijk moeten onderbreken.

Hoe de klachten verlopen is moeilijk te voorspellen. Soms zijn er langere perioden geen of weinig klachten, soms kunnen de klachten ineens heel heftig zijn.

GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten

Ontdek hoe je op een lekkere manier kan afslanken...

  • zonder honger te lijden
  • zonder JoJO-effect

Vul hieronder je voornaam en emailadres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten meteen te ontvangen en...
ontdek De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden.

Ontlasting:

  • Sommige mensen hebben aanvallen van diarree waar anderen aanvallen van obstipatie ervaren. Soms kunnen diarree en obstipatie periodes mekaar afwisselen.
  • Soms kan de ontlasting slijm bevatten. Mensen met PDS hebben ook vaak het gevoel dat ze niet helemaal leeg zijn na het hebben van stoelgang.
  • Vaak  voel je een dringende noodzaak om, meerdere malen kort na het opstaan, naar het toilet te gaan. Dit is vaak tijdens en na het ontbijt.

Andere symptomen kunnen soms optreden zoals: misselijkheid, hoofdpijn, oprispingen, verminderde eetlust, vermoeidheid, rugpijn, spierpijn, gevoel snel vol na het eten te zijn, brandend maagzuur  en blaas symptomen (geassocieerde prikkelbare blaas).

Sommige mensen met PDS ervaren af en toe milde symptomen. Anderen hebben onaangename symptomen die langdurig aanhouden. Veel mensen vallen ergens tussen in, met vermindering/afvlakking van de symptomen van tijd tot tijd.

Wat zijn de oorzaken van het prikkelbare darm syndroom?

De oorzaak van PDS is niet helmaal duidelijk. Het kan iets te maken hebben met overactiviteit van een deel of delen van de darm. Het is wel bekend dat veel mensen PDS hebben gekregen na een buikgriep of infectie.

Maar een drukke levensstijl, angst en stress beïnvloeden de darmen waardoor klachten kunnen verergeren (niet veroorzaken!). De darm is een lange, gespierde buis die loopt van de mond tot de anus.

Voedsel verplaatst zich door de darmen dankzij regelmatige samentrekkingen van de spieren in de wand van de darm. Pijn en andere symptomen kunnen zich gaan ontwikkelen als deze samentrekkingen abnormaal of overactief zijn.

Het gebied van overactiviteit in de darm kunnen bepalend zijn of je obstipatie of diarree krijgt. De oorzaak van overactiviteit in delen van de darm is niet duidelijk. De artsen en wetenschappers vermoeden dat een of meer van de volgende factoren een rol kunnen spelen bij mensen met PDS:

  • Overactiviteit van de zenuwen of spieren van de darm. Het is niet bekend waarom dit gebeurt. Het kan iets te maken hebben met overactiviteit van impulsen die vanuit de hersenen naar de darm worden verzonden. Stress of emotionele crisis kunnen een rol spelen. Ongeveer de helft van de mensen met PDS ervaren voor het eerst symptomen na een stressvolle gebeurtenis in hun leven. Symptomen hebben de neiging te verergeren in tijden van stress of angst.
  • Intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen kan tevens een rol spelen in sommige gevallen van PDS.
  • Infectie en bacteriën in de darm. In ongeveer 1 op de 6 gevallen lijkt de aanvang van de symptomen na een buikgriep (een darminfectie die diarree en braken kan veroorzaken) te volgen. Een virus of andere ziektekiemen kunnen dus op een of andere manier blijvende symptomen van PDS veroorzaken .
  • In een aantal gevallen worden de symptomen erger na het nemen van een antibioticakuur. Antibiotica doden bepaalde onschadelijk of ‘goede’ bacteriën in de darm waardoor het evenwicht van bacteriën in de darm verandert.

Hoe en wat kun je het beste eten?

Het ‘standaard algemeen’ dieetadvies / voedingsadvies voor mensen met het prikkelbare darm syndroom is nagenoeg hetzelfde als de Richtlijnen Goede Voeding.

Dit betekent: dagelijks gezond en gevarieerd eten met genoeg voedingsstoffen (dit is een algemeen en gemiddeld advies, kan per geslacht en leeftijd verschillen en is niet perse het advies dat ik geef).

Heb je PDS dan zijn dit de standaard adviezen die je elders krijgt:

  • Eet liever 5-6 volwaardige (kleine) maaltijden dan de drie klassieke maaltijden en kleine tussendoortjes.
  • Sla geen maaltijden over.
  • 450-650 ml melk(producten) en 20-30 g kaas
  • 200 gram fruit en 200 gram groente
  • 3- 4 opscheplepels aardappelen/rijst/pasta
  • 5 – 6 sneetjes brood
  • 100 gram vlees(waren)/kip/vis/ei
  • 15 gram bak- en braadproducten en 30 gram halvarine

Wat ik heel belangrijk vind is advies op maat! Dit betekent dat het zou kunnen dat jij het beter doet op 3 maaltijden dan op 6 maaltijden. Of dat je last hebt van zuivel of bepaalde soorten fruit en groenten.

En over brood gesproken: mijn ervaring is dat de meeste mensen met PDS juist last hebben van brood. Daarom staat hierboven ‘standaard’. Waar ik wel in geloof is:

  • Voldoende vocht: minimaal 2 liter, vooral bij obstipatie. Drink niet bij de maaltijd, maar bij voorkeur ervoor of erna. Geschikte dranken zijn bronwater, natuurlijk water, kruidenthee, bouillon (indien je gevoelig bent voor fructanen dan zonder ui/knoflook), zure gefermenteerde zuivelproducten, zelfgemaakte smoothies. Een glas (warm) water drinken op de nuchtere maag kunnen extra behulpzaam zijn.
  • Multivitaminepreparaat, bijvoorkeur een van een goed merk zoals Vitals, Orthica, Vitakruid
  • Voldoende goede vezels van: witte basmati of pandan rijst, rijstvlokken, maïs, havermout, glutenvrij pasta, zuurdesem speltbrood, glutenvrij brood, gekookte (en afgekoelde) aardappelen. Meer oplosbare vezels van haver, gierst, fruit (bananen, kiwi) en groente (bonen, peulen, tomaten, wortels), zaden, pitten, noten. Minder onoplosbare vezels van volkoren graanproducten, tarwezemelen.

Andere middelen die je kan gebruiken

Er zijn ook andere middelen die je kan gebruiken:

  • Probiotica: van de meeste probiotica (in pillen/capsules, in zakjes poeder of in yoghurtdrankjes) is nog onvoldoende bewezen of en bij wie ze helpen. Er zijn enkele probiotica die wel bewezen werken zoals VSL#3 die bewezen helpt tegen winderigheid (flatulentie) bij vrouwen en Activia (Danone) werkt bewezen bij obstipatie bij vrouwen. Behalve deze probiotica blijken er meer goede probiotica te zijn die in de praktijk de darmflora verbeteren en daardoor kwaliteit van leven. Probeer zelf minimaal 1 maand een probiotica uit. Onze ervaring is dat de meeste mensen baat hebben bij een breed spectrum probiotica (dus met heel veel soorten goede bacteriën). Probiotica hebben geen of weinig bijwerkingen.
  • Pepermuntolie: bij een deel van de mensen met PDS verminderen pillen met pepermuntolie de klachten.
  • Chinese kruiden: van bepaalde Chinese kruiden is aangetoond dat ze kunnen helpen bij PDS. Bepaalde kruiden die bewezen effectief zijn zitten in Iberogast. Dit product kan helpen tegen misselijkheid, maagzuur etc.
  • Lijnzaad en chiazaad: hiernaar is geen onderzoek gedaan bij PDS. Het is dus niet bekend of het echt helpt. In de praktijk zijn dit soort zaden bewezen effectief!

Overgevoeligheid

Sommige mensen met een prikkelbare darm syndroom zijn gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen.Meer dan 50% van de mensen heeft nagenoeg geen klachten meer door bepaalde suikers / koolhydraten uit de voeding weg te laten, dit zijn:

  • Producten hoog in fructose (suiker, frisdranken, vruchten, vruchtensappen).
  • Producten met lactose, vooral bij ernstige diarreeklachten (zuivelproducten). Bij gevoeligheid voor melk(producten) en/of lactose kunnen minder gewone melkproducten genomen worden. Minus-L of producten van Alpro Soja zijn goede vervangers.
  • Tarwe zoals gewoon brood, pasta. Alternatieven zijn andere graansoorten: rogge (roggebrood, ontbijtkoek) of haver (haverzemelen, havermout) of rijst (rijstwafels) of spelt (speltbrood)

Tot slot

Het Mentale Dieet Plan sluit goed aan op een voedingsregime voor het Prikkelbare Darm Syndroom. Wel is het raadzaam om je huisarts te raadplegen voordat je je huidige voedingsgewoonten gaat veranderen.

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Probeer enkele van de 50 Heerlijke Dieetrecepten uit en je zal merken dat je ook op een lekkere manier kan afslanken.  

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Heb jij het gevoel dat je te veel eet of dat jij je gewicht NIET onder controle hebt?

Heb je alle diëten reeds uitgeprobeerd zonder dat je ze kon volhouden omwille van allerlei gekke regeltjes die je dagelijks leven onmogelijk maken?

Heb je ondertussen ervaren dat er werkelijk geen enkel pilletje of shake bestaat dat je op lange termijn doet afslanken en je gewicht laat behouden?

Zit je nog steeds met een ongecontroleerd overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt?

Dan is het misschien de moeite om eens iets anders te proberen en te ervaren hoe Het Mentale Dieet Plan jou je Ideale Gewicht Terug Geeft…

50-heerlijke-receptenHoe zou jij jezelf voelen wanneer je 5kg tot 17kg (buik)vet verbrandt hebt met heerlijke recepten…?

Wat wanneer jij ein-de-lijk verlost bent van die overtollige kilo’s en vetrolletjes en niet langer last hebt van het JOJO-effect of het gevoel hebt dat je constant zit ‘te lijnen’?

Ontdek in mijn Afslank Rapport (27 blz.) oa. de 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt En Hoe Je Dit Oplost(!) en ontvang GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.

Klik hier
om het op te slaan.

Tot binnenkort,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit rapport heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te lezen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>