Dit Zijn De 7 Grootste Mythes Over Koolhydraten

Waar een aantal jaar geleden vet nog de grote boosdoener was, is nu de algemene opvatting dat de arme koolhydraat ‘Staatsvijand Nr.#1″ is van ons gezondheidsuniversum is. Helaas wordt er zeer veel onzin geschreven en verteld over deze broodnodige energiebron.

Mythe 1: Leven zonder koolhydraten is mogelijk

Veel mensen zijn bang voor koolhydraten, maar weten eigenlijk niet wat koolhydraten zijn: de belangrijkste bron van energie voor je hersenen en je spieren. Vooral uit meervoudige koolhydraten moet je de nodige energie putten. Je vindt ze vooral in graanproducten zoals brood, rijst en deegwaren, maar dus ook in aardappelen, peulvruchten en groenten.

Koolhydraten die we best beperken, maar waarvan we meestal te veel eten, vinden we vooral terug in koekjes en frisdranken, maar ook in fastfood zoals hamburgers en pizza. Het gaat hier vooral over suikers en andere sterk bewerkte of geraffineerde voedingsmiddelen. Zij brengen behalve energie weinig of geen nuttige voedingsstoffen aan, zoals vezels, vitaminen en mineralen.

Verder hangt het er ook vanaf wat je doel is; wanneer je dringend een aantal kilo’s dient af te slanken zal je eetpatroon er anders uitzien als wanneer je jouw huidige gewicht wenst te behouden en een evenwichtige stofwisseling wenst. In Het Mentale Dieet Plan ga ik hier dieper op in.

Je ontdek hierin het onderscheid tussen ‘goede en slechte’ koolhydraten en hoe je met een eenvoudig trucje je lichaam voor de gek kan houden zodat je sneller en beter vet gaat verbranden.

Mythe 2: Van koolhydraten word je ziek

Leven op voornamelijk frieten, frisdrank, koekjes en pizza raden we ten zeerste af. Naast deze enkelvoudige koolhydraten zijn er natuurlijk nog de meervoudige of complexe koolhydraten, die je vindt in volle granen, groenten en peulvruchten. Deze tweede groep van koolhydraten beschérmt ons net tegen diabetes, overgewicht en darmziektes.

Mythe 3: Aardappelen + vlees = slecht voor de vertering

Fysiologen hebben aangetoond dat je lichaam voor de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten verschillende enzymen gebruikt. Die werken perfect naast elkaar, zonder elkaars werking te hinderen. Er zijn zelfs ingrediënten die zowel koolhydraten als eiwitten bevatten, zoals peulvruchten.

Mythe 4: Van aardappelen word je dik

Grote porties, veel boter of een overdaad aan frietjes zijn inderdaad misschien niet zo’n goed idee. Maar een normale portie gekookte, gepofte of gestoomde aardappelen van 200 g levert slechts 140 kcal op. Bij rijst of pasta zit je met deze hoeveelheid al aan 260 kcal. We kunnen bv. van de chinezen leren hoe je met rijst dient om te gaan.

Ik heb hierover in mijn nieuwsbrief een artikel geschreven dat je laat zien hoe Chinezen rijst gebruiken. Wanneer jij hetzelfde principe hanteert met rijst en aardappelen, is er geen enkel probleem om je gewicht in evenwicht te houden.

Mythe 5: Afvallen kan enkel als je geen koolhydraten meer eet

Wie koolhydraten schrapt, zal wellicht afvallen, aangezien je dan sowieso minder calorieën eet. Het grote probleem met dit soort diëten is echter dat zo’n voedingspatroon ontzettend saai en eenzijdig is en daardoor ook moeilijk vol te houden. En het ergste van alles bij dergelijke diëten is dat je gegarandeerd hinder gaat ondervinden van het befaamde joJO-effect! Hét sleutelwoord is evenwicht. Hou zeker deze ideale bordindeling voor ogen: de helft groenten, een kwart aardappelen of graanproducten, een kwart vlees, vis of vervangproduct.

Mythe 6: Fruit bevat te veel suiker

Suiker is suiker. Of het nu in een stuk fruit zit of in een klontje. Het grote verschil met bijvoorbeeld frisdrank en snoep is dat fruit ook nog vezels en andere nuttige voedingsstoffen bevat, zoals vitaminen en mineralen. Toch kan het raadzaam zijn om gedurende een korte tijd minder of geen fruit te eten, weerom afhankelijk van wat jouw doel is. In mijn afslankrapport en Het Mentale Dieet Plan zelf kom ik hier uitgebreid op terug.

Mythe 7: Zoete aardappelen zijn gezonder dan gewone aardappelen

In eigentijdse recepten wordt vaak aangeraden om ‘gewone’ aardappelen te vervangen door zoete aardappelen, de bataten. Maar eigenlijk hebben ze allebei goede eigenschappen. Zoete aardappels bevatten veel vezels en vitamine A, terwijl witte aardappelen meer ijzer, vitamine C en magnesium bevatten. Ecologisch gezien is de zoete aardappel echter niet zo’n goede keuze, want hij heeft een warm klimaat nodig en moet dus ingevoerd worden.

Wanneer je gewone aardappelen eet, kan je die best met schil eten. De schil van aardappelen bevat immers zeer veel gezonde voedingsstoffen die zowel voor je stofwisseling, je huid en je haren zeer goed zijn. gewoon je aardappelen goed wassen en schrobben, en dan stomen, in de oven of koken.

Vriendelijke groetjes,

Katja Callens

Deel desgewenst dit artikel

>