7 Tips Om Gemakkelijker En Gezonder Koken

***Geavanceerde Mental Coaching***

Gebrek aan tijd is een van de voornaamste redenen waarom we minder koken, en dat is niet onbegrijpelijk. De gemiddelde man en vrouw maken lange werkdagen van maar liefst acht of negen uur. En daarnaast zijn ze ook druk met hun gezin, familie, vrienden en andere sociale verplichtingen. Dan is het niet verwonderlijk dat het koken er bij in schiet- met alle consequenties van dien voor onze slanke lijn.

Het is natuurlijk helemaal niet erg als je eens een kant en klare maaltijd op tafel zet- zo een keer per week kan dat best. Maar de rest van de week zouden we het beste toch gewoon zelf koken. Naast je gezondheid scheelt het je ook veel geld- een kant en klare maaltijd van de supermarkt kost immers maar zo vijf euro per persoon!

Verkeerde denkpatronen

De meeste mensen denken dat het niet uitmaakt of je nu zelf kookt, of dat je een kant en klare maaltijd van de supermarkt eet. Nu zijn de producten van die maaltijden al een stuk bewuster geworden qua voedingswaarde van de maaltijden, maar nog steeds bevatten dit soort maaltijden vrij veel zout.

Vlees speelt een belangrijke rol in onze keuken en vaak plannen we een maaltijd om het vlees heen: we passen onze groenten op het vlees aan en eigenlijk is dat helemaal niet goed. Op deze manier eet je dus al automatisch vlees, terwijl je heus niet elke avond vlees hoeft te eten. Dus in plaats van te zeggen: “ We eten biefstuk vanavond!” zeg je “We eten broccoli vanavond!”

Veel mensen zijn al overgestapt van bakboter op olijf olie. Maar dit wil niet zeggen dat je daar ontzettend scheutig mee om moet gaan want olijf olie is nog altijd een vet. Als je dus een fles olijf olie per week gebruikt- gebruik je veel te veel!

7 tips om gemakkelijker en gezonder te koken:

  1. Terug naar de basis: kook door de week eenvoudige recepten zonder al te veel poeha. Vermijd gerechten die erg bewerkelijk zijn en die een lange bereidingstijd hebben.
  2. Leg een voorraadje van ingrediënten aan zodat je altijd bij de hand hebt wat je nodig hebt en zo gemakkelijk een gezonde maaltijd kunt koken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn diepvriesgroenten zoals broccoli en bloemkool, diverse soepgroenten, vis in de vriezer, garnalen en ga zo maar door.
  3. Verzamel recepten van maaltijden waarmee je in een handomdraai lekkere groenterijke maaltijden kunt maken. Kom je een lekker recept tegen op het internet of in een tijdschrift- druk het even af of knip het uit en bewaar het.
  4. Een gezonden en snelle manier van groenten bereiden is stomen. Je hebt vaak al diepvriesverpakkingen met groenten in zakjes die je zo in de magnetron kunt leggen. Diepvriesgroenten zijn overigens een prima alternatief voor verse groenten, zeker in de winter. Ze zijn vers geoogst, al schoongemaakt en dus zo klaar voor gebruik.
  5. Denk niet dat als je niet de tijd hebt om te koken op een avond dat een opwarmmaaltijd het enige alternatief is. Een boerenomelet of een lekker soepje met brood zijn dan altijd nog gezonder dan een opwarmmaaltijd en bovendien goedkoper.
  6. Maak grotere porties en vries de helft van de maaltijd in. Op die manier heb je wat achter de hand voor wanneer je laat thuis komt en echt niet meer wilt koken.
  7. Plan in het weekend wat je gedurende de week denkt te gaan eten en haal hiervoor de boodschappen in huis. Op die manier kom je minder in de verleiding ‘fout’ te eten omdat je van alles in huis hebt om een lekkere en gezonde maaltijd mee te maken.
>